Röda Kvarn

Bioentrén 1944. Foto: Stig Elvén.
Bioentrén 1944. Foto: Stig Elvén.

Vår biograf har varit i familjen Perssons ägo i snart 100 år.

Mårtesgården är som bekant vår hembygdsgård. Järnvägen kom till Edsbyn 1899. Bonden på ett av de hemman som låg närmast järnvägsstationen, Mårtes, började se andra möjligheter till sitt yrke som lantbrukare. Året innan järnvägen kom till Byn hade Mårtes Per Persson byggt ett bryggeri nere vid Öjebäcken. Hemmanet såldes 1918 till Doma Jon Olsson, som var en hästägare och hästhandlare av rang. Ovanåkers relativt nybildade hembygdsförening köpte den unika mangårdsbyggnaden 1920 och lät rulla den ca 150 m till dess nuvarande plats. Herrstugan med dess förnämliga och unika tak- och väggmålningar var redan då sedan många år en turistattraktion med många besökare.

Biokungen P.A.

Mårtes Per hade en son som hette Per Arvid – P.A. Han övertog när han var tonåring bryggeriet och byggde det s.k. affärshuset, som han kunde inviga vid 25 års ålder. Det låg på samma tomt som biografhuset ligger idag. Affärshuset innehöll en biolokal och den första filmen visades 18 december 1919, Enligt en notis i Ljusnan gavs föreställningen i Nya Teatersalongen. Som ni ser på foto fanns det litet olika aktiviteter och affärer i det här huset. År 1923 inträffade en tragedi då biografhuset brann och två unga flickor omkom.

Ett foto på det första affärshuset, som invigdes 1919 men brann 1924. Personerna på bilden är Vidar Nordström och Mårtes Signe Persson, som drev sybehörsaffär i huset. Bion låg på andra våningen. Ingången till huset ligger lika som dagens ingång till bion.
Ett foto på det första affärshuset, som invigdes 1919 men brann 1924. Personerna på bilden är Vidar Nordström och Mårtes Signe Persson, som drev sybehörsaffär i huset. Bion låg på andra våningen. Ingången till huset ligger lika som dagens ingång till bion.
Interiör från den första biolokalen. Fotot taget från scenen.
Interiör från den första biolokalen. Fotot taget från scenen.
Foto taget strax efter branden i mars 1924.
Foto taget strax efter branden i mars 1924.

Nuvarande bio- och affärshus byggdes för att ersätta det gamla, och huset stod klart för nyinvigning i början av november 1925. Nu var namnet Röda Kvarn på biografen. Nuvarande ägaren Jerker Persson berättar att än idag spökar det litet – bränt virke kommer fortfarande ibland upp ur ovanåkersleran.

Litet filmhistoria

Från 1895 visades korta filmer på diverse lokaler med början i Paris och New York. I Sverige var det premiär året därpå i Malmö. Specialbyggda biografer kom först år 1905 med början i USA. 1915 öppnades Sveriges första storbiograf – Röda Kvarn i Stockholm. Det var på stumfilmens tid och på biolokalen Röda Kvarn i Edsbyn stod de pianospelande fruarna Carlander och Jurelius för ljudet. För några år sedan avled vid 101 års ålder Berta Bolander i Ljusdal. Berta spelade som helt ung på bion i Edsbyn. Hon var född på Passla gård, men bodde vid den här tiden på Öjollas.

Mot slutet av 20-talet kom ljudfilmen, och följdes av den moderna färgfilmen under nästa decennium. Vidfilmen (cinemascope) lanserades 1953. För biografen i Edsbyn gällde det att hänga med och investera i ny apparatur för att visa allt det nya. Och det gjorde P A. Han var förresten en mycket välkänd biokung i Hälsingland och ägde under en lång tid sju biografer i Sundsvall och Hälsingland.

Borta med vinden

Ett av våra fotografier visar biopublik 1942. Filmen som visades den här dagen var förvisso redan mycket berömd och omskriven, när den kom till Edsbyn. Man kan förstå att den drog mycket folk. Borta med vinden hade urpremiär 1939. Som sig bör var det i den amerikanska södern, i Atlanta, Georgia. Fast det dröjde nästan två år innan den hade Sverigepremiär i Stockholm 1941. Till Edsbyn kom den året därpå. Det var som synes ett annat tempo på den tiden. Nu är filmerna färskvara och distribueras över hela landet eller världen under några dagar eller veckor. Borta med vinden var i färg, speltiden var 3 tim 40 min och den belönades med tio Oscar. Om man tar hänsyn till förändringarna av penningvärdet är Borta med vinden fortfarande den film, som spelat in mest med pengar före Star Wars och The Sound of Music. Så de flesta på den här gamla bilden har gett sitt lilla bidrag till den topplaceringen.

Storfilmen Borta med vinden har premiär 1942. Foto: Stig Elvén.
Storfilmen Borta med vinden har premiär 1942. Foto: Stig Elvén.

Moulin Rouge

Röda Kvarn är ett av de mest populära namn på biografer i Sverige. I P.A:s bioimperium hade de flesta just namnet Röda Kvarn. Ursprungligen hämtades det namnet från nattklubben och kabaréteatern Moulin Rouge i Paris grundad 1889 och än idag mycket populär. Där kan man även denna dag äta sin middag och se showen. Givetvis med den obligatoriska cancanbaletten.

Moulin Rouge är en känd kabaré i Paris, Frankrike. Detta fotografi togs runt midnatt på nationaldagen 2007. Fotograf: Steve - ursprungligen postad på Flickr som moulin rouge at midnight. Licens: CC BY-SA 2.0
Moulin Rouge är en känd kabaré i Paris, Frankrike. Detta fotografi togs runt midnatt på nationaldagen 2007. Fotograf: Steve – ursprungligen postad på Flickr som moulin rouge at midnight. Licens: CC BY-SA 2.0

Cancan dansöser. Licens: CC0 Public Domain
Cancan dansöser. Licens: CC0 Public Domain

Trägen biobesökare

Själv tillhör jag den generation som var ”bioaktiv” under biografernas guldålder under slutet av 50- och början av 60-talet innan TV slog igenom och förorsakade en biokris. Då gällde det att boka biljetter till söndagarnas sjubio i tid. Som allätare blev det både Åsa-Nisse och Det sjunde inseglet av Ingemar Bergman och andra ”allvarsamma” filmer. Vi var 5-10 ungdomar från Fullen, Fullsborn och Kyan som tog taxi de flesta söndagskvällar ner till bion. Det fanns gott om stora taxibilar i Edsbyn på den tiden. Det var ofta Kihlman med den stora Volvotaxin PV 831 som skjutsade oss. Men hem kunde vi åka buss eftersom tidtabellen passade för den resan. Kanske hann vi med litet kaffe och himlabåge på Källers eller Centrumkonditoriet också. Det blev mycket bio under de här åren. Det var ju stängt under sommarmånaderna, så man längtade efter hösten då filmerna kom. Ja, en liten chans hade man ju att se sommarbio. Det var på folkparken i Ljusdal under midsommarfirandet där. Där fanns det film i en träbyggnad med grusgolv.

Röda Kvarn lever

Men TV har inte tagit död på biograferna även om antalet har minskat radikalt. Röda Kvarn i Edsbyn lever, och det är verkligen roligt. P A:s sonson Jerker Persson är den nuvarande ägaren och även för honom gäller det att hänga med i utvecklingen. 1989 revs Röda Kvarns dåvarande inredning och läktare ut och bion försågs med ny interiör. Nu gäller digitalisering för att stå rustad för filmens nya och snabba distributionsformer. Den 11 december 2010 visades den första digitala bion på Röda Kvarn.

Film är ju huvudsaken naturligtvis. Men dessutom kan man få både teater och opera live från de bästa opera- och teaterhusen i världen numera. Det är inte dåligt att vi nu kan gå på opera live från Met i New York, Kungliga Operan i Stockholm eller La Scala i Milano. Och det på vår egen Långgata i Byn.

Torbjörn Lang

Torbjörn Lang

Född och uppväxt i Kyan, men bott ”hela livet” i Märsta. Har alltid varit intresserad av både historia och hembygd. Har som pensionär fått tid att skriva en hel del.