Det var då det

Del 1

Den första bandysektionen inom Edsbyns IF bildades år 1925 och får väl anses vara den riktiga starten för sportens inträde i Byn. Det handlade mest om vänskapsmatcher de första vintrarna och allvaret började med DM-matcher 1929 varpå seriespelet drog igång i början av 1930-talet med lokala serier såsom t.ex. Bollnässerien.

Hemmaplanen var då på Ullungens is utanför Unneslandet eller nedanför där Bergstrands är och som idag inrymmer Sporthörnan. År 1936 var det ”landbanepremiär” då man för första gången spolade upp fotbollsplanen vid IP på Söder. Där spelade Byn allsvensk bandy säsongerna 1945-1949 och man tog alltså den första SM-finalplatsen det sistnämnda året. Sedan flyttade man ner till Ön där den första matchen spelades Annandag Jul 1949 och sedan dess har hemmamatcherna spelats där.

På den tiden innehöll den högsta serien två grupper om 8 lag, Division 1 Norra resp. Södra. En match mot konkurrenten vilket betydde 7 seriematcher varav 3 hemma per säsong och 4 vartannat år! Seriesegrarna gick till SM-final och det var flera dråpliga resultat där t.ex. Byn en säsong gick till final tack vare att man hade samma poäng och målskillnad som Bollnäs GIF, men avancemanget räddades av fler antal gjorda mål!

Del 2

EIF:s första uppsättning bandytröjor var vita och med bokstäverna EIF i rött på bröstet. Fanns inget klubbmärke då? Ja, den frågan har vi gått bet på att besvara. Apropå tröjor, så hade spelarna ingen fast numrering denna tid, utan det var platsen i laguppställningen som hade olika siffror. Målvakten hade 1, hb 2, vb 3, hh 4, ch 5, vh 6, hy 7, hi 8, cf 9, vi 10 och vy 11. Så när t.ex. Paul Karlsson var center hade han nr 9, men efter omskolningen till centerhalv blev siffran 5. Likadant var det om man bytte plats från den förra matchen till en ny lagdel nästa gång.

Vid denna tid fanns bara en domare på planen, men han hade hjälp av en måldomare vid vardera målet, vars uppgift var att vifta med flaggan då bollen gick till hörna eller in i mål.
På huvudet hade spelarna en keps eller luva och hjälmen kom först i början av 1950-talet.
Sargen längs långsidorna infördes efter blandade kommentarer året 1955.
Man kunde ta emot bollen som kom emot en i en lyra med handflatan så att bollen droppade rakt ner.

Avbytarsystemet fanns inte och endast en skadad spelare fick ersättas och gå in för spel.
Många regeländringar har genomförts under årens lopp där vi föredrar att hänvisa till regelböckerna. Även själva seriesystemet har förändrats med olika många lag osv. vilket bl.a. har ökat antalet matcher per säsong. Konstfrysta anläggningarna började byggas under 1960-talet och vi invigde vår hösten 1975. Så framhåller vi gärna att just vi i Edsbyn ståtar med landets första inomhusarena för bandy där HKH Carl XVI Gustaf invigde byggnaden år 2003.

Jan-Erik Johansson

Jan-Erik Johansson

Historiker och huvudförfattare av boken "Kärlek stolthet tradition : historien om Edsbyns IF – de första 100 åren". Skrev boken om Bandybyn i samband med Edsbyns IF:s 90-årsjubileum. Har under 20 års tid arbetat som sportskrivare för Hudiksvalls Tidningen och även varit bandyrapportör för Svenska Dagbladet.